چگونه در دام کلاهبرداران مسکن نیفتیم؟

کلاهبرداری در خرید خانه

چگونه در دام کلاهبرداران مسکن نیفتیم؟

بازار مسکن یکی از بازارهای جذاب برای کلاهبرداران است! این را از آنجایی می گوییم که حدود یک سوم پرونده های قضایی مربوط به املاک و مسکن است. اما چرا اینقدر در این حوزه کلاهبرداری زیاد است؟ در این مطالب قصد داریم نمونه کلاهبرداری های رایج و راه های پیشگیری از آن را با شما در میان گذاریم. امیداوریم که این مطلب بتواند به عنوان یک پیشگیرنده از حجم انبوه دعواهای ملکی باشد.

بازار مسکن بازار جذابیست. چون مسکن هم به عنوان مصرفی و هم به عنوان سرمایه گذاری خریده می شود؛ ولی متاسفانه به علت نبود آگاهی در بین اکثریت مردم، هر روز شاهد اجرای روش های کلاهبرداری جدید از سمت کلاهبرداران در بازار مسکن هستیم. در ادامه روش های کلاه برداری در بازار املاک و مسکن را با شما در میان می گذاریم. اما قبل از شروع بحث باید توجه کنید که به صورت کلی دو دسته کلاهبرداری ممکن است در بازار مسکن برایتان اتفاق بیفتید. به صورت جداگانه این دو مورد و زیر مجموعه های هر کدام را بررسی خواهیم کرد.

کلاهبرداری در خرید خانه
کلاهبرداری در خرید خانه

الف- کلاهبرداری از طریق کتمان مشکلات فنی و عدم آگاهی فروشنده یا خریدار

۱- کلاهبرداری از طریق ناآگاهی خریدار: بسیاری از فروشندگان از کم اطلاعی خریدار نسبت به مطالعه سند سوءاستفاده کرده و مواردی را کتمان می کنند. مثلا واحد مورد نظر پارکینگ مشاع دارد ولی چون خریدار سند را مطالعه نکرده ادعا میکنند که پارکینگ اختصاصی است. احتمالا خریدار تا زمان فروش خانه متوجه این موضوع نشود!

۲- کلاهبرداری از طریق فروش ملک بدون بازدید: اگر خریدار باشید احتمالا مشاور املاک به شما می گوید که یک واحدی شبیه فلان واحد بوده و نیازی به بازدید نیست و شما پس از بستن قرارداد وارد خانه شده و نقص در سیستم سرمایش و گرمایش، تاسیسات و … را مشاهده خواهید کرد که بعضا میلیون ها تومان هزینه اضافی برای شما دارد.

۳- کلاهبرداری از طریق کتمان نقص در سیستم ایمنی و فنی ساختمان: به علت ناآگاهی خریدار در خصوص بسیاری از مسائل فنی مثل نشست خانه، خرابی تاسیسات، نقص در سیستم ایمنی خانه و مسائل دیگر، فروشنده ملک خود را به عنوان یک ملک کامل و بدون نقص به خریدار می فروشد. خریدار پس از تحویل خانه با حجم زیادی از هزینه های پیش بینی نشده مواجه شده که متاسفانه راهی برای شکایت نیست.

راه حل جلوگیری از کلاه برداری هایی به این سبک استفاده از کارشناسان خبره و بی طرف است. توجه کنید تاکید روی بی طرف بودن است. کارشناس املاکی که قرار است برای شما خانه را معامله کند بی طرف نیست. قطعا او در سود این معامله سهیم است و نمی تواند قضاوت بی طرف انجام دهد.

شاید بپرسید مگر به غیر از مشاورین املاک کارشناسان دیگر وجود دارند؟

خوشبختانه بله و این باعث خوشحالیست که کسب و کارهای تخصصی با این هدف پا به عرصه گذاشته اند. یکی از بهترین استارتاپ ها در این حوزه الوملک است. اکنون مدت زیادیست که الوملک به عنوان مرجع کارشناسی خانه شناخته شده و در حال خدمت رسانی است. پیشنهاد می کنیم حتما از این  خدمت منحصر به فرد این وب سایت بازدید نمایید.

الوملک مرجع کارشناسی خانه
الوملک مرجع کارشناسی خانه

بسیاری از مشکلاتی که در موارد بالا اشاره شد با یک کارشناسی کامل خانه قابل جلوگیری است. اما نوع دیگری از کلاهبرداری ها انجام می شود که زیر مجموعه مسائل حقوقی قرار میگیرد. در این حالت ها بیشتر مهم است که به ریزه کاری ها توجه داشته باشید:

ب- کلاه برداری از طریق سوء استفاده از مسائل حقوقی

۱- کلاهبرداری از طریق بنگاه های مشاور املاک: شخص کلاهبردار در لباس یک مشاور املاک امین با اجاره یک دفتر و ایجاد یک فضای شیک، از طریق هم دستی با یک خریدار ساختگی اقدام به خرید مسکن شما می کنند. در این روش شما در ازای دریافت درصد کمی از کل مبلغ معامله، مبایعه نامه را امضا کرده و به امید وصول پول مثلا یک ماه دیگر خانه را تحویل می دهید. غافل از اینکه خریدار ساختگی، ظرف مدت یک ماه خانه را زیر قیمت، به چند نفر فروخته و متواری شده است.

برای اینکه در این دام نیفتید حتما باید از مشاورین املاک شناخته شده که مجوز ثبت و فعالیتشان احراز شده است برای خرید و فروش خانه کمک گرفته و در کنار آن از کارشناسان خبره  و بی طرف در این زمینه کمک بگیرد.

کلاهبرداری هنگام خرید خانه
کلاهبرداری هنگام خرید خانه

۲- کلاهبرداری از طریق صدور مبایعه نامه های جعلی: اگر خریدار هستید ممکن است خیلی زیاد از این بابت در معرض ریسک باشید. در این روش با همدستی یک فروشنده ساختگی یک مبایعه نامه جعلی به شما داده شده و از شما پول دریافت شده و پس از معامله شما متوجه موضوع خواهید شد و تقریبا راه به جایی ندارید. حتما قبل از معامله سند را به دقت بررسی کنید و با ملک مورد نظر تطبیق دهید. مالک یا مالکان را احراز هویت کنید. حتما تمام بندهای قرارداد و خصوصا توضیحات که در خصوص نحوه پرداخت است را به دقت بخوانید و در نهایت کد رهگیری دریافت کنید. کما اینکه از نکته قبل به یاد دارید که باید بنگاه املاک دارای مجوزهای قانونی باشد.

۳- کلاهبرداری از طریق تسهیلات بانکی: در این روش کلاهبرداران با ثبت شرکت در معرض دید شما قرار گرفته و ادعا میکنند که می توانند با سند ملکی شما برایتان وام دریافت کنند و شما باید مقداری پول به آنها بدهید. پس از دریافت پول دیگر آنها را نخواهید یافت.

۴- کلاهبرداری در املاک نیمه ساز و پیش فروش: در این مورد نیز کلاهبرداری های متعددی ثبت شده است. کلاهبردار یک واحد را به چند نفر فروخته و به همه آنها سند جعلی می دهد. پس از چند سال صبر، تازه خریدار متوجه می شود که روند ساخت مسکن متوقف شده و در نهایت متوجه می شود ملک مورد نظر به چند نفر فروخته شده است.

۷- کلاهبرداری از طریق بندهای قرارداد: طبق قانون وقتی یک مبلغ هر چند کم بین خریدار و فروشنده مبادله شود قرارداد جاری شده و مال مورد نظر باید در اختیار خریدار قرار گیرد. حالتی را فرض کنید که شما فروشنده هستید و قرار می شود که خریدار ۱۰ درصد کل مبلغ معامله را در به عنوان قسط اول، ۸۰ درصد را به عنوان قسط دوم یک هفته بعد و ۱۰ درصد ما بقی را ۶ ماه دیگر در ازای انتقال سند واریز نماید. حال اگر خریدار ۸۰ درصد را هفته بعد از معامله پرداخت نکرد شما نمی توانید ملک خود را پس گرفته و می تواند تا ۶ ماه که آخرین قسط در ازای انتقال سند است پول شما را نپردازد. پس حتما در بندهای قرارداد در خصوص فسخ قرارداد و جریمه دیرکرد اقساط توضیحات اضافه کنید.

سخن آخر

در این مطلب کوتاه در مورد روش های رایجی که کلاهبرداران در بازار مسکن استفاده می کنند سخن گفتیم. اینها همه مواردی نبود که کلاهبرداران استفاده می کنند گرچه از روش هایی که ناشی از عدم اطلاع  تا روش های حقوقی سخن گفتیم، ولی هزاران راه دیگر برای کلاهبرداری وجود دارد. پیشنهاد می کنیم برای انجام معامله ای که ارزش دارایی آن به اندازه ارزش دارایی کل زندگیتان است اصلا ریسک نکنید و با کارشناسان خبره در این حوزه مشورت کنید.

پیوستن به گفتگو

مقایسه املاک

مقایسه